Draak

Wat overblijft als het pesten is gestopt is de innerlijke nawerking van het pesten. Negatieve woorden en overtuigingen, minderwaardigheidsgevoelens. Dit alles wordt vertegenwoordigd door de lelijke woorden spuwende draak. Deze draak maakt zichtbaar wat dikwijls voor de buitenwereld verborgen blijft. Het is de innerlijke draak, die uiterst gevaarlijk is zolang hij in het onzichtbare werkt. Door deze draak zichtbaar te maken en hem recht in de ogen te durven zien, wordt hij minder gevaarlijk.

lelijke woorden spuwende draak op de schatkist met de gouden woorden

Woorden van de draak
In een nooit eindigende stroom spuwt deze draak eindeloos dezelfde woorden uit: Dik, dom, minderwaardig, lelijk, saai, kneusje, mislukkeling, slecht, nooit goed genoeg, hopeloos geval, over en teveel, ongewenst. Het zijn woorden waar ik jarenlang mee heb geleefd.
Het maakte mij bang, onzeker, nerveus, dwangmatig, beschaamd, gespannen, onrustig, opgejaagd, doodmoe, ziek, afhankelijk en onvrij.

de lelijke woorden van de draak

de lelijke woorden van de draak

Confrontatie met de draak
Op 20 december 2011 maak ik een rare smak met de fiets. Ik breek mijn rechterbovenarm, verlies een tand en mijn neus en kin moeten worden gehecht. Ik heb veel pijn en kan bijna niets meer zelfstandig doen. Vrijwel alle uiterlijke activiteit komt stil te liggen, maar innerlijk komt er des te meer beweging. Ik zie in de spiegel en schrik van hoe ik er uit zie. En dan schrik ik nog meer: Ik schrik van …DE DRAAK. Het verwrongen beeld van mijzelf in de spiegel wordt ineens tot metafoor. Ik realiseer me met een schok dat het beeld dat ik van mezelf heb het verwrongen beeld van de draak is. Het goede nieuws is echter dat de draak nu zichtbaar is geworden, waardoor zijn macht over mij zal afnemen. Ik ben dan ook vastbesloten de draak te overwinnen.

Ondanks alle pijn is Kerstmis 2011 voor mij een bijzondere ervaring. Ik ervaar vrede en rust en iets van deze vrede en rust blijft ook daarna bij me als basisgevoel. Ik voel me minder slachtoffer van het leven en ontwikkel meer innerlijke kracht. Kracht die me later goed van pas komt om de draak te verslaan…


Schatkist van de draak
Draken zijn meestal gek op goud en andere kostbare zaken. Ze hebben vaak ook een schat, die ze angstvallig bewaken… Ook deze draak heeft een schatkist, waar hij bovenop ligt. In deze schatkist zitten de gouden woorden verstopt, de woorden die niet zijn uitgesproken en de woorden die ik niet heb gehoord…. Mooie woorden, woorden waar je blij van wordt….
Deze woorden mogen natuurlijk niet voor altijd verborgen blijven…. In het sprookje over het bange vogeltje en de draak, zal de grote alchemievogel hierin een rol moeten spelen. Maar uiteindelijk zal het bange vogeltje zelf de gouden woorden moeten stelen uit de schatkist van de draak….

Gouden woorden - in de schatkist van de draak


 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK