Van pijn tot kracht

Van pijn tot kracht – een samenvatting van een verhaal over pesten, kwetsbaarheid en kracht

In juni 2011 word ik me er pijnlijk van bewust dat oude wonden opnieuw open kunnen gaan, zolang ze niet volledig zijn geheeld. Een simpele handeling als kralen om veren rijgen is voldoende om me terug te brengen in de tijd.

Ik ben de veer, door de kraal samengeknepen en vervormd, het kleine meisje dat wordt gepest, een lief en onschuldig kind dat verandert in een bang vogeltje…

PIJN – oude pijn, nieuwe pijn, GEBOORTEPIJN…

En dan… nieuw leven: Het kunstproject „feathers and dragons” is geboren! Een nieuw avontuur begint. Ik loop, schrijf, verzamel veren en maak een hele serie nesten en vogels.

Zonder pijn en tranen gaat het niet, maar ik ben niet bang meer om de tranen te huilen die gehuild moeten worden. Ik wil niet langer slachtoffer zijn van mijn innerlijke draak. Daarom zet ik de draak buiten mezelf, zodat hij zichtbaar wordt, als een grote, lelijke woorden spuwende draak. Een machtige en gevaarlijke draak, die me heeft doen geloven dat ik minderwaardig ben. Een draak die aan kracht verliest nu hij zichtbaar is en door mij recht in de ogen wordt gezien….

draak - kunstproject pesten, kwetsbaarheid en kracht

Veertje voor veertje richt ik me op, dwars door alle pijn, verdriet, woede en schaamte heen. En veertje voor veertje bouw ik verder aan mijn kunstproject.

De draak blijkt een schatkist te bezitten met gouden woorden – mooie woorden niet uitgesproken of niet gehoord….

Ik borduur de gouden woorden één voor één uit en geniet van deze prachtige woorden, cadeau gekregen van vrienden en bezoekers van mijn tentoonstelling.

Dan wordt het tijd om de alchemievogel te maken; de grote sterke vogel, die als een ware alchemist van alles goud kan maken.

Alchemievogel - kunstproject pesten, kwetsbaarheid en kracht

Kwetsbaarheid zet hij om in kracht en angst verandert bij hem in moed. Het is de grote vogel van verandering, de vogel die mijn eigen veranderingsproces symboliseert. Het maken van deze vogel is een grote uitdaging voor me, maar veertje voor veertje lukt het en ik ben trots op het resultaat!

Het idee ontstaat om bij dit project een sprookje te schrijven met mijn eigen levensverhaal als uitgangspunt: Het sprookje van het bange vogeltje en de draak.
In dit sprookje speelt de alchemievogel een belangrijke rol. Maar ook de regenboogvogels en aardevogels komen in het sprookje voor.

Het eerste deel van het sprookje is inmiddels klaar. Ik heb het al een aantal malen verteld in een vertelvoorstelling. Aan het tweede deel van het sprookje moet ik nog wat verder schaven…

Ik wil – als het weer kan – mijn sprookje blijven vertellen en heb daarvoor nu ook een verteldraak gemaakt.

Verteldraak