idee

Geboorte van het idee

Een workshop met recycle-materiaal is de aanleiding om veren te gaan verzamelen.
Ik vind ze in grote aantallen en in allerlei soorten en maten.
Mijn oogst bekijkend vraag ik me af hoe ik ze zou kunnen gebruiken. Dan zie ik op een jaarmarkt “dromenvangers” hangen. Het valt me op dat hierbij kralen zijn gebruikt aan de uiteinden van de verenpennen. Dit brengt me op een idee. Ik haal mijn kralen van zolder en begin ze om de veren te rijgen. Voorzichtig schuif ik ze tot aan het midden van de veren. Deze worden hierdoor samengeknepen en vervormd. Plotseling zit ik erbij te huilen. Al gauw dringt tot me door dat deze veren uitdrukken wat er met mij is gebeurd.

Ik ben op de lagere school jarenlang gepest. Dat heeft me klein gemaakt en beschadigd; ik ben erdoor samengeknepen en vervormd…
Hoewel ik het verdriet van toen opnieuw beleef, ben ik tegelijk blij, omdat ik nu ook weet wat me te doen staat: Met veren, tekst en textiel wil ik op een kunstzinnige manier mijn verleden verwerken en tegelijkertijd iets in de wereld zetten dat anderen kan helpen.
Al langere tijd had ik de wens om dat te doen; nu zie ik ook de mogelijkheid. Een mogelijkheid die ik met beide handen aangrijp; ik begin meteen met schrijven en vertrouw erop dat ik al handelend mijn weg zal vinden.

 Eerste textielboek, pagina 1