feathers and dragons

Feathers and dragons
Veren zijn licht, teer en kwetsbaar. Je blaast ze moeiteloos weg en kunt ze gemakkelijk beschadigen als je dat wilt.
Draken zijn sterk en krachtig. Ze kunnen behoorlijk gevaarlijk en machtig worden, tenminste zolang niemand hen een halt toeroept.
Kinderen zijn soms als veren en soms ook een beetje als kleine draakjes; het ene moment lief en onschuldig, het andere moment weerbarstig en koppig.
Zolang het evenwicht er is, is er meestal niet zoveel aan de hand. Maar als het verige of het drakerige de overhand krijgt, ontstaat er een probleem. Dan is het de taak van de volwassenen om in te grijpen. Een te drakig gedrag moet worden gestopt voor het uit de hand loopt. En een kind dat te verig is moet worden geholpen om meer weerbaar te worden.
Als dit, om wat voor reden dan ook, niet gebeurt, kan het probleem, dat pesten heet, uitgroeien tot een trauma. In mijn geval is dat wat er is gebeurd.
Ik was zo’n verig kind, niet opgewassen tegen het drakerige gedrag van klasgenoten.

Met het project feathers and dragons wil ik op een kunstzinnige manier laten zien hoe ingrijpend het kan zijn als je langdurig wordt gepest.
Ik ga terug in de tijd en beschrijf wat ik als kind heb beleefd en gevoeld. Daarna kijk ik kritisch en eerlijk naar mezelf en ontdek ik hoe het pesten mij heeft veranderd. Ik neem waar welke dierlijke eigenschappen ik heb en kom tot het besef dat de uiterlijke draak is ingeruild tegen een innerlijke draak. Ik zie de vernietigende werking van deze draak onder ogen en ben vastbesloten deze draak te overwinnen.
Hoe ik dat doe wordt duidelijk in de loop van het project. En dan wordt kwetsbaarheid tot kracht….

machinaal geborduurde veren in een verenhouder