sprang

Sprang – een oude vlechttechniek

In mijn werk maak ik vaak gebruik van sprang, een oude vlechttechniek met gespannen draden. Ik werk graag met sprang, omdat het zoveel creatieve mogelijkheden heeft. De techniek van sprang is al heel oud. De oudste archeologische vondsten van sprang zijn op ongeveer 1400 voor Chr. gedateerd. Zie voor de geschiedenis van sprang de website van Den Blauwen Swaen. Ook voor een uitleg van de techniek van sprang verwijs ik naar deze website.

Inmiddels heb ik zelf een aantal filmpjes over de techniek van sprang op You Tube gezet. Ik ben op You Tube te vinden onder de naam Sprangria.

Ook op Facebook heb ik een pagina gemaakt met de naam Sprangria.

Hieronder een filmpje van mij over het verplaatsen van groepen draden.


Ook Carol James heeft op haar website meerdere goede videos over de techniek van sprang. Carol James legt de principes van sprang uit op deze video op you tube.

Graag verwijs ik ook naar deze website van Sylva Antony Cekalová. Op deze website is heel veel sprang te vinden. Door te klikken op de vlag bovenin rechts, verschijnt de Engelse tekst.

Inmiddels is er ook een groep Sprang op Facebook. Van harte aanbevolen voor iedereen die deze techniek wil leren, zich er verder in wil verdiepen en/of kennis, ervaring en foto’s op het gebied van sprang wil delen.

Freeform sprang

De manier waarop ik sprang gebruik is meestal niet traditioneel. Ik combineer sprang graag met andere technieken, zoals breien, gympen, haken en weven. Bovendien experimenteer ik graag met deze techniek en ga ik er op een uiterst vrije manier mee om. Nadat ik “freeform” breien en haken had geleerd wou ik ook freeform sprang uitproberen. En dat is gelukt. Het is wel een proces dat nog in ontwikkeling is: Ik ben nog altijd verder aan het experimenteren en ontdek steeds meer mogelijkheden. Om meer vrijheid in sprang te krijgen, heb ik een speciaal achtkantig frame ontworpen, dat gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald. Foto’s van mijn freeform sprang zijn te vinden bij mijn foto-albums, in het album sprang en op Pinterest.

freeform sprang