Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Een raaf quilten, naaien of borduren

Raaf

Mijn laatste bijdrage aan het project “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is” is een beschrijving van een raaf. Bij deze raaf hoort het gouden sleutelwoordwijsheid. Ik heb in plaats van de meer bekende uil gekozen voor een raaf als symbool van wijsheid. 

Een raaf is een bijzondere vogel. Hij staat bekend om zijn intelligentie. Ook kan een raaf de menselijke spraak nabootsen. In de Noorse mythologie komen twee raven voor: Huginn en Muninn. Deze raven zitten op de schouder van de god Odin. Elke dag vliegen ze over de negen werelden van de Noorse mythologie en ‘s avonds komen ze al het nieuws vertellen.

Voor het maken van deze raaf geef ik drie mogelijkheden: Quilten, naaien (en haken) en borduren. 

Teltekening van een raaf

Om de raaf nog mee te laten doen aan de langste vogeltjeslijn moet hij voor 31 mei 2019 arriveren bij de Creazy Ladies, De Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt.

Raaf_quilten_naaien_of_borduren.pdf

 

Zwaan

Zwaan

Als vogel voor de maand april heb ik gekozen voor een zwaan met het gouden sleutelwoord trouw. Voor deze zwaan wordt allereerst een koord gemaakt in de RPL techniek (Roemeens point lace). In de werkbeschrijving van de zwaan staat een link naar een video hierover. Dit koord vormt de buitenkant van de zwaan. Het wordt op het patroon gelegd en vastgezet op een tijdelijke ondergrond door middel van spelden of rijgen. Daarna wordt de binnenkant van de zwaan met eenvoudige naaldkantsteken opgevuld. Het klinkt moeilijker dan het is. 

Ik laat het maken van een driedimensionale zwaan zien, maar je kunt er ook voor kiezen een platte zwaan te maken en deze vast te zetten op bijvoorbeeld een speldenkussen.

Zwaan.pdf

Jouw zwaan mee laten doen aan de langste vogeltjeslijn? Stuur je zwaan dan vóóor 31 mei 2019 naar De Creazy Ladies, De Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt.

Vrije vogel!

Het vogeltje van de maand maart is een vrije vogel, die wordt gemaakt met een toverbol. Lees maar in de beschrijving. Ook deze keer hoort hier weer een gouden sleutel bij: Vrijheid en verantwoordelijkheid. In plaats van het volgen van het patroon kun je er ook voor kiezen een geheel eigen vrije vogel te maken met een toverbol. 

De Creazy Ladies ontvangen je vrije vogel voor de langste vogeltjeslijn graag vóór 31 mei 2019 op de Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt.

vrije vogel

Vrije_vogel.pdf

 

Sprang vogeltje!

Mijn bijdrage aan het project “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is” is ditmaal een beschrijving van een vogeltje in sprang. Sprang is een oude vlechttechniek, die wordt gedaan met gespannen draden.

sprang vogeltje voor project Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Ook bij dit vogeltje hoort weer een gouden sleutelwoord: Doorzettingsvermogen! Als je nog nooit sprang hebt gedaan, kan het best een hele uitdaging zijn om dit vogeltje te maken. Je hebt doorzettingsvermogen nodig om deze techniek te leren. Op mijn You Tube kanaal Sprangria staan video’s die kunnen helpen om de techniek te leren. In de beschrijving van het vogeltje staan links naar deze video’s. 

Sprang_vogeltje.pdf

 

Vogel Trusty

Mijn eerste bijdrage in het nieuwe jaar voor het project  ”Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is” is vogel Trusty. Het gouden sleutelwoord dat bij deze vogel hoort is vertrouwen – er is nl. wel een beetje vertrouwen in eigen kunnen nodig om aan dit vogeltje te beginnen – ik heb er niet een exact patroon voor kunnen maken, wel foto’s en aanwijzingen. Die aanwijzingen zijn alleen bedoeld als richtingwijzers; ze hoeven niet exact te worden nagevolgd. Het is heel goed mogelijk om met een heel andere vogel dan die van mij te eindigen – en dat is prima, want elk vogeltje zingt immers zoals het gebekt is…

Ook deze vogel kan weer opgestuurd worden naar: De Creazy Ladies, de Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt

Vogel_Trusty.pdf

Vogel Trusty 

Vogel Fiona

Ik heb weer een nieuw haakpatroon voor een vogel gemaakt: Vogel Fiona. Ook deze vogel wil graag deel uitmaken van “de langste vogeltjeslijn” op het Textielfestival Weerribben, 14, 15 en 16 juni 2019. En misschien mag ze voor die tijd nog wel even in de Kerstboom hangen….

Vogel Fiona heeft ook een connectie tot een van de gouden sleutelwoorden: Ze is verbonden met het woord “eerlijkheid”.

Ik heb Fiona in het wit gemaakt omdat ik wit associeer met zuiverheid/eerlijkheid, maar natuurlijk staat het je vrij om haar in een andere kleur te maken.

Wil je haar inzenden voor de langste vogeltjeslijn, stuur haar dan naar: De Creazy Ladies, de Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt – of wacht nog even met inzenden – in januari zet ik weer een nieuw patroon online.

Na het textielfestival zullen de ingezonden vogeltjes worden gebruikt voor een goed doel. 

Fiona_de_vogel.pdf

Vogel Fiona

 


Een kraanvogel van stof – vouwen, naaien en borduren

Deze keer daag ik jullie uit om een kraanvogel van stof te maken voor “de langste vogeltjeslijn” met vogels van textiel. Ik heb hiervoor weer een patroon gemaakt, maar natuurlijk staat het jullie vrij om een totaal andere textiele vogel te maken, al dan niet van stof. Het gouden sleutelwoord dat ik er ditmaal bij heb gekozen is geduld – want een klein beetje geduld is wel nodig om de vogel van het patroon te maken. Het vouwen en naaien komt heel precies.

kraanvogel van stof

Als je vogeltje klaar is kun je deze opsturen naar de Creazy Ladies, de Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt. Je kunt ook nog even wachten met opsturen, als je nog meer vogeltjes wilt maken. Volgende maand zal ik op deze plek weer een nieuwe vogel presenteren.

Een_kraanvogel_van_stof.pdf

Hoe zou jij eruitzien als vogel?

Dit is de uitdaging van het project “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is” – zie het artikel hieronder.

Ik (Ria Hooghiemstra) voelde me lange tijd een bang vogeltje. Ik was erg onzeker en altijd bang dat ik iets verkeerd deed. Geleidelijk aan is mijn bange vogeltje echter veranderd in een dapper vogeltje, dat de confrontatie met de (innerlijke) draak durft aan te gaan. Ik heb dit hele proces verbeeld in het sprookje dat ik heb geschreven en in textiel uitgebeeld: Het sprookje van het bange vogeltje en de draak.

De grote vraag is natuurlijk: Hoe maak je van een bang vogeltje een dapper vogeltje? Welnu dat kan op vele manieren, maar het gouden sleutelwoord hierbij is voor mij toch moed: “Gewoon” maar doen, ook als is het soms eng. Daarom wil ik graag laten zien hoe een eenvoudig vogeltje, volgens een patroon gemaakt, een eigen persoonlijkheid kan krijgen.

Ik ontwierp hiervoor Vrovo Freubel, de vrolijke vogel, die pas echt vrolijk wordt als je hem aankleedt. Het patroon van deze vogel is te vinden op mijn pagina werkbeschrijvingen.

Je kunt mijn patroon, of een ander patroon gebruiken als basis voor jouw unieke vogeltje, dat je mee kunt laten zingen op de langste vogeltjeslijn, tijdens het Textielfestival Weerribben, 14, 15 en 16 juni 2019. Zie de informatie hieronder.

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is – een gemeenschapsproject van Haak je aan? Haken is verbinden

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, is een nieuw project als vervolg op “de grootste gehaakte deken van de wereld”. Ik ben onlangs met dit project in aanraking gekomen en wil me er graag mee verbinden, omdat de kernwaarden van dit project me na aan het hart liggen. Dit project gaat over kracht (samenwerken), warmte (aandacht voor elkaar), kleur (laat zien wie je bent), verbinding (op één lijn zitten) en diversiteit (iedereen is van waarde). 

Iedereen kan meedoen aan dit project op zijn of haar eigen manier, door een vogeltje van textiel te maken in welke handwerktechniek dan ook. De vogeltjes mogen maximaal 25 cm hoog en 15 cm breed zijn en moeten een lusje of haakje hebben, zodat ze kunnen worden opgehangen. Ze kunnen worden ingezonden naar de Creazy Ladies, de Hare 10, 8375 GC  Oldemarkt. Tijdens het Textielfestival Weerribben op 14, 15 en 16 juni 2019 zullen alle vogeltjes samen worden gepresenteerd als “de langste vogeltjeslijn”.

Na het textielfestival zullen de vogeltjes worden verwerkt in allerlei vormen voor goede doelen.

Voor meer informatie en vogeltjespatronen, zie ook de Facebookpagina Haak je aan? Haken is verbinden.

Het project is ook te volgen op Twitter, met een van mijn kobaltkuikens, met de naam Kobaltina, als twittersymbool voor het project. Het patroon van dit kuikentje staat trouwens ook op de Facebookpagina Haak je aan? Haken is verbinden. 

Twitter: @GGDW2018  en Instagram @ggdw2018