bang vogeltje

Bang vogeltje

“Het speelse kleine meisje is dood. Op haar plaats zit nu een bang vogeltje.”
Dit schreef ik in een van mijn eerste textiele boeken over de impact van pesten.
En dit breng ik tot uiting in een vogeltje dat ik brei; een bang vogeltje, met niet veel kleur. Het kan niet vliegen en niet rechtop staan. Haar ogen zijn dof en ze zit een beetje in een vreemde houding. Precies zo is het door mij bedoeld. Dit vogeltje drukt uit hoe ik me vroeger heb gevoeld, toen ik jaar in jaar uit werd gepest.

bang vogeltje

Aanleiding om een vogeltje met verhaal te breien is het breiproject Yil Birds van Mathilde Jongbloed. Ik kom dit project precies op het juiste moment tegen. Het bange vogeltje is het eerste vogeltje in mijn reeks gebreide vogeltjes met een verhaal. Deze vogeltjes hebben mij geholpen in het proces om mijn verleden te verwerken. Elk volgend vogeltje in de reeks staat voor een nieuwe uitdaging om bepaalde kwaliteiten in mezelf naar boven te halen of te ontwikkelen.

Ikzelf verander door het proces waar ik doorheen ga. En het bange vogeltje verandert met mij. Dit vormt de basis voor het idee om het sprookje van “het bange vogeltje en de draak” te schrijven.

In het sprookje verandert het bange vogeltje geleidelijk in een dapper vogeltje, dat dan nog allerlei avonturen met de draak beleeft. In de loop van het verhaal komt een tweede bang vogeltje om de hoek kijken. Dit vogeltje beleeft weer haar eigen avonturen met en zonder het dappere vogeltje. Uiteindelijk zal ook dit vogeltje een veranderingsproces ondergaan.